blog

Jac Scheres werkt het liefst iedere dag

Publicatiedatum: 09-06-2009 | Door Michiel Goertzen

In de serie FC Crisis bekijkt deze krant de crisis door de ogen van het derde elftal van voetbalclub Rios uit Echt. Deze keer: Jac Scheres, ijzervreter op zondag, keiharde werker op de overige zes dagen van de week.

Jac Scheres werkt zoals hij voetbalt. Zonder te stoppen. Op zondag vliegt de ijzervreter over het middenveld, de rest van de week vliegt hij door Midden-Limburg (en omstreken). In een vrachtwagen. Om containers te plaatsen, om zand of grind te storten of om zout te strooien als het vriest.

Jac is de derde generatie Scheres die het familiebedrijf draaiende houdt. Ooit begon opa Scheres een brandstofhandel. Pa Scheres handelde in kolen voordat hij de overstap maakte naar containers. Jac Scheres rolde na de MTS het bedrijf in. "Ik kende de zaak door en door. Als kind zat ik al altijd op de vrachtwagen. Ik wilde eigenlijk HTS gaan doen, maar mijn vader had het zo druk dat ie zei 'ik koop nog een auto, dan kun je me komen helpen'."

Zestien jaar later is Scheres junior de baas (al helpen pa en ma mee daar waar nodig) en heeft hij vier vrachtwagens dagelijks op de weg. Met uitzondering van zondag. "Zaterdag is een normale werkdag. Particulieren verbouwen in het weekeinde, dan bellen ze ons als ze een container nodig hebben." Gelukkig houdt Scheres van hard werken. Op het voetbalveld is de middenvelder van Rios 3 zoals gezegd niet te stoppen. Die instelling zit in zijn genen. "De Scheres is een vlijtige familie. Mijn zus woont in Valkenburg en heeft een baan in Den Haag. Vier keer per week rijdt ze op en neer. En dat met drie kinderen thuis. Ik werk zes dagen. Ik vertrek om kwart over zes 's ochtends. Overdag zit ik op de vrachtwagen. Dat wil ik graag blijven doen, ook al ben ik eigenaar. Ik ben het gezicht van het bedrijf. Mensen zien graag dat de baas af en toe langs komt. Als ik rond half zes 's middags terug op de zaak ben, verwerk ik de bestellingen en maak ik de planning. Tussen half en acht uur ben ik thuis. Dan eet ik en ga ik naar bed."

blog Ondanks die werkweken, lijkt Scheres altijd haast te hebben. "Ik héb ook altijd haast. Ik maak liever niet te veel praatjes, ik weet wat er nog allemaal op me wacht. Normaal krijg ik 70 telefoontjes op een dag. Nu is het toevallig rustig." Met de crisis heeft dat niks te maken, weet Scheres. Natuurlijk lijdt ook de containerbranche onder de slappe tijden. "We hebben werk voor vijf auto's, maar we hebben maar vier auto's op de weg. Daardoor heb je altijd wat over als het minder druk is. Maar je merkt het toch hoor. Er gaan klanten failliet, mensen betalen minder makkelijk. Je moet sneller achter je centen aangaan."

En de concurrentie verandert. "Die zijn agressiever, ze stunten met prijzen in de hoop klanten te winnen. Wij zijn een echt familiebedrijf. Iedereen weet ons te vinden, mensen bellen me op de gekste momenten. Dat is ons sterke punt, service bieden."

Sinds vele jaren is Scheres Containers actief in container verhuur, kraanauto werk, het grond- en transportwerk. De diverse werkzaamheden worden verricht met ervaren en gemotiveerde medewerkers en een modern machinepark. Tot de klanten behoren uiteenlopende partijen, van overheden, semi-overheden, bedrijven tot particulieren.